În istoria fotbalului au existat şi cu siguranţă vor continua să existe jucători care pot da un randament extraordinar numai dacă au alături un anume coechipier, cu care să se realizeze o simbioză perfectă, un feedback aducător de succes. Numai alături de acel partener jucătorul respectiv avea un aport extraordinar şi acest lucru este valabil, în special, pentru atacanţi.

Sunt multe perechi de atacanţi care au intrat în istorie drept tandemuri fantastice, producătoare de goluri pe bandă rulantă şi avem astfel de exemple inclusiv cu jucători români, fie din competiţia internă, fie din rândul celor care au jucat la cluburi de top din Europa.

Care sunt românii din cele 12 perechi de fotbalişti celebri

Mircea Lucescu şi Dumitrache. Mircea Lucescu şi Dudu Georgescu

Vom începe acest periplu cu jucătorii români şi în primul rând cu cuplurile celebre din campionatul nostru. Mircea Lucescu, în anii 70, cât timp a jucat la Dinamo, a avut doi parteneri la fel prolifici, unul ajungând să câştige Gheata de Aur. A fost vorba mai întîi de regretatul Florea Dumitrache, zis Mopsul şi apoi de Dudu Georgescu. Simbioza dintre aripa Lucescu şi cele două vârfuri a adus foarte multe goluri în contul lui Dinamo. Lucescu centra perfect şi ambii aveau lovituri de cap devastatoare, despre Dudu Georgescu spunându-se că a avut cea mai mare detentă din fotbalul românesc.

Marius Lăcătuş şi Victor Piţurcă

Un alt cuplu perfect a fost la Steaua care a câştigat Cupa Campionilor Europeni. Marius Lăcătuş, Fiara, a fost o extremă cu o viteză extraordinară, iar acolo, de fiecare dată, în gura porţii adverse se afla oportunistul Victor Piţurcă, un jucător înzestrat cu un simţ al golului rar întâlnit. Drumul spre câştigarea celui mai mare trofeu din istoria fotbalului românesc, în 1986, la Sevilla, a fost pavat şi de perfecta colaborare dintre cei doi.

Zoltan Crişan şi Rodion Cămătaru

Un alt cuplu care a funcţionat ceas a fost la cea mai frumoasă echipă din istoria Craiovei. Craiova Maxima îl avea pe regretatul Zoli Crişan o aripă căreia oricărui fundaş îi făcea cu greu faţă, iar la întâlnirea cu golul se găsea deseori puternicul Rodion Gorun Cămătaru. Cu ei pe teren echipa din Bănie, o iubire alb-albastră, a fost la un pas de a juca în 1982 finala Cupei UEFA.

Adrian Mutu şi Adriano

Dintre jucătorii români care au activat la cluburi din campionate puternice Adrian Mutu a rupt Italia în două pe vremea când juca la Parma alături de cel supranumit Împăratul, brazilianul Adriano. În anul dinaintea plecării sale la Chelsea, în 2003, cuplul Mutu – Adriano a fost cel mai prolific din Serie A. Interesant este că pe ambii i-a dat mult înapoi viaţa extrasportivă cu multe scăpări, Mutu cu drogurile, Adriano cu băutura şi nopţile pierdute pe bandă rulantă.

Alfredo di Stefano şi Ferenc Puskas

Alfredo di Stefano şi Ferenc Puskas, un argentinian şi un ungur, au fost personajele fără de care Real Madrid nu ar fi putut câştiga trei Cupe ale Campionilor Europeni în anii 60 ai secolului trecut. Adevărate mitraliere pentru porţile adverse cei doi au marcat goluri împreună cum nu a mai existat în istoria fotbalului. Di Stefano 510 în 418 partide, iar Ferenc Puskas 242 în 262 de meciuri.

Pele şi Garrincha

Pele şi Garrincha au fost doi dintre oameni cheie ai succesului naţionalei Braziliei la Mondialul din Suedia 1958 şi cu ei pe teren împreună Brazilia nu a a pierdut niciodată un meci. Garrincha, care a murit de mult, ca urmare a vieţii extrem de tumultoase pe care a dus-o în afara gazonului, avea o particularitate, un picior era mai scurt cu 6 centimetri şi această anomalie a devenit arma sa de temut, el reuşind să depăşească adversarul într-un stil unic.

12 perechi de fotbalişti celebri. Cu Garrincha şi Pele pe teren Brazilia nu a pierdut nici un meci
12 perechi de fotbalişti celebri. Cu Garrincha şi Pele pe teren

Bebeto şi Romario

Tot brazilieni sunt şi Bebeto şi Romario. Nu au jucat niciodată împreună la vreun club, dar la naţională simbioza era incredibilă. Au jucat împreună la două turneee finale de Campionat Mondial, iar pe cel din 1994, din SUA, chiar l-au câştigat. Romario a recunoscut că foarte multe dintre realizările lui la echipa naţională le-a datorat excelentei conlucrări cu Bebeto.

Dennis Bergkamp şi Thierry Henry

Un olandez şi un francez au fost gemenii golului la Arsenal timp de opt ani de zile. Este vorba de Dennis Bergkamp şi de Thierry Henry, care au marcat împreună 300 de goluri. Asta în condiţiile în care binecunoscuta fobie a lui Bergkamp de zborul cu avionul l-a făcut să rămână de multe ori la Londra, pentru că probabil că reuşitele lor ar fi fost mult mai multe.

Diego Maradona şi Careca

Diego Maradona şi Careca au scris istoria lui Napoli spre sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut. Argentinianul inventa şi brazilianul lovea decisiv. Aşa a ajuns Napoli să ia două titluri, singurele din istorie, în Serie A şi să câştige şi Cupa UEFA. Ieşirea pe uşa din dos a lui Maradona în 1991 a rupt vraja dintre cei doi jucători.

Gianluca Vialli şi Roberto Mancini

Gianluca Vialli şi Roberto Mancini, inimitabilii gemeni ai golului de la Sampdoria din anii 90 ai secolului trecut, care au adus un titlu istoric, două Cupe ale Italiei şi Cupa Cupelor, sub bagheta magică a sârbului Vujadin Boşkov. Vialli era cu reluările pe spate, Mancini cu loviturile cu călcîiul, însă acolo în cei 16 metri erau de-a dreptul ucigători. Contele Vialli, denumire care nu a fost o poreclă, ci realitatea el moştenind un castel de la rudele sale, a fost coleg o bună perioadă de timp cu Dan Petrescu la Chelsea.

Alessandro Del Piero şi David Trezeguet

La Juventus copia care a stabilit recordul de eficacitate împreună în istoria clubului torinez a fost Alessandro del Piero – Trezeguet. Până şi celebrul cuplu din anii 60 John Charles – Omar Sivori a fost complet eclipsat de reuşitele celor doi. Trezeguet, care are şi origini argentiniene, s-a dovedit a fi exact tipul de jucător cu care Del Piero a colaborat perfect.

Gabriel Batistuta şi Francesco Totti

Gabriel Batistuta şi Francesco Totti au fost magnifici pentru Roma. Tifosii romani i-au făcut de la început o primire fantastică argentinianului, adus de la Fiorentina, iar acesta a reuşit să devină partenerul ideal în joc pentru legenda giallo-rosso Francesco Totti. Împreună, într-un singur sezon, cel mai bun al Romei, au marcat 34 de goluri.