Canastă. Cum se joacă și ce reguli are jocul de canastă

Canasta este un joc din familia de jocuri remi, care se poate juca atât cu două perechi de cărţi, cât şi cu piesele de remi. Iată cum se joacă şi ce reguli are jocul de canastă:

Regulile jocului original de canastă

Canasta clasică se joacă în patru persoane, care formează două echipe, care vor sta faţă în faţă. Fiecare jucător va primi câte 11 piese (sau 11 cărţi, dacă sunt folosite cărţile de joc), iar cărţile rămase sunt folosite pentru a forma un teanc stoc. Cartea de sus a teancului stoc este folosită pentru a forma teancul cărților decartate. Jucătorul care începe trage o carte de pe teancul stoc sau din teancul cărților decartate. Apoi, dacă jucătorul poate, se va etala. Apoi, decartează o carte mai puţin folositoare şi runda se va încheia.  Pentru a putea să facă o etalare inițială, un jucător trebuie să aibă valoarea minimă necesară etalărilor. Aceasta este în funcție de numărul curent de puncte pe care îl are:

 • 50 – dacă jucătorul/echipa are de la 0 la 1495 puncte (valoarea este constantă pentru prima înpărțire de cărți)
 • 90 – dacă jucătorul/echipa are de la 1500 la 2995 puncte
 • 120 – dacă echipa/jucătorul are 3000 sau mai multe puncte
 • 15 – dacă jucătorul/echipa are puncte negative

După prima etalare, componentele principale ale jocului implică trageri, etalări și decartări. Un jucător poate adăuga cărți celor etalate de partenerul său, dar echipa nu poate face două etalări folosind cărți de același rang.

Valoarea cărţilor:

 • Joker – 50 puncte
 • As, 2 – 20 puncte
 • K, Q, J, 10, 9, 8 – 10 puncte
 • 7, 6, 5, 4, 3 negru – 5 puncte

Pentru fiecare carte etalată, un jucător primește puncte pozitive, dar se pot obţine şi puncte adiționale. De asemenea, se pot face şi puncte negative pe durata jocului.

Punctele pozitive sunt obţinute pentru:

 • etalarea cărților (în funcție de valorile listate mai sus)
 • o canasta completă naturală (culoarea roșu): 500 puncte
 • o canasta completă mixtă (culoarea negru): 300 puncte
 • fiecare carte 3 roșu ținut (dacă un jucător/echipă a făcut o etalare inițială): 100 puncte
 • a avea toate patru cărțile 3 de culoarea roșie (dacă jucătorul/echipa a făcut o etalare inițială): 800 puncte
 • etalarea  tuturor cărților în etalarea inițială: 200 puncte
 • etalarea unei canasta wild: 2000 puncte

Etalarea tuturor cărților în etalarea inițială și obținerea de puncte bonus este posibilă dacă între ele se află o canasta. Aceasta este o excepție și poate să se petreacă atunci când cerința de valoare minimă a etalării inițiale nu este îndeplinită. În acest caz, un jucător poate etala toate cărțile lui/ei cu sau fără o decartare finală. Dacă un jucător trage o carte din teancul cărților decartate, el/ea trebuie să etaleze toate cărțile din teanc în aceeași tură.

Punctele negative sunt obţinute pentru

 • cărți rămase în mâna unui jucător (în funcție de valorile listate mai sus)
 • fiecare 3 de negru rămas în mâna unui jucător: -100 puncte
 • fiecare 3 de roșu, dacă jucătorul/echipa încă nu a etalat: -100 puncte
 • patru cărți 3 de roșu, dacă jucătorul/echipa încă nu a etalat: -800 puncte

Cărţile cu valoarea 3 sunt considerate cărţi speciale. 3 de negru nu pot fi etalate în modul standard. Trei sau patru cărți 3 negru pot fi etalate doar pe durata rândului unui jucător/echipă care apoi încheie tura. Ele valorează 5 puncte fiecare. Dacă un jucător decartează un 3 negru, nimănui nu îi este permis să tragă cărți de pe teancul cărților decartate pentru restul rundei și este blocat. Dacă la sfârșitul turei un jucător/echipă încă are cărți 3 negru în mână, primește 100 puncte negative.

Cărţile cu valoarea 3 roșu sunt cărți bonus. Dacă un jucător trage din teancul stoc sau primește un trei roșu, este imediat arătat celorlalți jucători și o altă carte este automat luată din teancul stoc pentru a o înlocui. Dacă un jucător/echipă trage un trei roșu din teancul cărților decartate, este arătată imediat, dar jucătorul/echipa nu ia o altă carte pentru a o înlocui. Ocazional, se poate întâmpla ca un trei roșu este cartea de deasupra teancului de cărți decartate la începutul jocului. În acest caz, teancul cărților decartate este înghețat.

Există cărți speciale, numite cărți wild, care pot înlocui orice altă carte. Acestea sunt As şi 2. Canasta cu cărți wild sunt numite neclare, negre sau mixte. Binențeles, este posibil să faci dintr-o canasta curată una murdară, prin adăugarea la ea a unei cărți wild. Etalările constau în cel puțin trei cărți. Cel puțin două din ele trebuie să fie cărți naturale (de la As la patru). Nu trebuie niciodată să fie mai multe cărți wild decât cărți naturale și niciodată mai mult de trei cărți wild.

Canasta wild constă în întregime în cărți wild. Ele valorează 2000 puncte. Canasta wild trebuie etalate într-o tură.

Finalul jocului de canastă

Câștigător este jucătorul/echipa care ajunge la scorul de 5000 puncte. Punctele sunt tot timpul adunate la sfărșitul turei, dar nu pe desfășurarea ei. O tură se termină dacă unul dintre jucători scapă de toate cărțile lui și a completat numărul de canasta necesar. Există un caz special, când o canasta nu este necesară pentru terminarea jocului. Se întâmplă când teancul stoc se termină. În acest caz, jocul se finalizează automat. Punctele negative și pozitive sunt numărate la sfârșitul fiecărei ture.

Recenzii
Pariuri speciale extrem de atractive. Tenisul și baschetul sunt tratate la același nivel cu fotbalul. La fel și tenisul!
Cote foarte bune, peste 100 de selecții la fiecare meci de fotbal. Nu e neapărat pentru cei care pariează pe alte sporturi.