Hakim Ziyech este unul dintre eroii lui Ajax din actualul sezon al Ligii Campionilor. Până în această primăvară, când „lăncierii” au luat cu asalt Europa, numele mijlocaşului de 26 de ani era cunoscut doar celor care urmăreau meciurile din Eredivise. Marocanul a marcat singurul gol al manşei tur cu Tottenham şi a recidivat în retur, când a dus scorul la 2-0 pentru Ajax Amsterdam. Puţini erau cei care ştiau povestea tulburătoare a fotbalistului cu numărul 22.

Hakim Ziyech, eroul lui Ajax, a primit a doua şansă la viaţă. Moartea tatălui, drama care l-a şocat

Hakim Ziyech, eroul lui Ajax Amsterdam, a primit a doua şansă la viaţă în copilărie, într-un moment în care alţii de vârsta lui păşeau încet pe gazon. Născut într-o familie marocană, actuala vedetă a „lăncierilor” a trăit o dramă majoră la zece ani. Tatăl micuţului Ziyech se stingea, chiar sub ochii viitorului fotbalist, după o boală cruntă. La scurt timp a abandonat şcoala şi a început să trăiască pe stradă.

Viaţa dură din Dronten şi-a pus imediat amprenta pe Hakim Ziyech. La zece ani, viitorul fotbalist consuma droguri şi bea. În tot acest timp, doi dintre fraţii lui ajungeau în spatele gratiilor după o tentativă de răpire. Următorul pas, după droguri şi băutură, a fost startul unei vieţi de mic delicvent. Uitase drumul spre stadion, unde se antrena cândva cu juniorii lui Reaal Dronten, şi devenea un clinet fidel al secţiilor de poliţie.

„Fugise de acasă, avea mari probleme”

Chiar dacă ajunsese un delicvent, Hakim Ziyech avea un înger păzitor. Aziz Doufikar, antrenorul de la Reaal Dronten, încerca să facă tot posibilul să-l readucă pe teren. Peste ani, fostul fotbalist marocan a povestit cum a reuşit să-l salveze de la o viaţă care ducea în două locuri: la închisoare sau la cimitir.

„Îşi pierduse tatăl şi devenise delincvent. Se certase cu familia şi fugise de acasă. Avea probleme cu drogurile şi băutura. Am devenit mentorul lui, antrenorul lui, tatăl lui. Avea şi mari probleme cu justiţia. Am observat că îi era frică să joace fotbal, aşa că l-am dus la fotbal în sală. S-a dezvoltat şi, cu multă şansă, a devenit jucător profesionist”, spunea Aziz Doufikar.

Copilăria gri a lui Hakim Ziyech povestită de fratele fotbalistului

Hicham Ziyech, unul dintre fraţii lui Hakim, a ajuns după gratii în perioada în care viitorul fotbalist al lui Ajax făcea primii paşi pe teren. „Nu aveam prea multe. Banii erau puţini, iar când eşti tânăr îţi doreşti să ai chestiile pe care le au alţii. Am făcut multe lucruri rele şi am plătit pentru tot. Am ajuns la închisoare pentru jafuri şi alte treburi de genul ăsta. Fotbalul şi criminalitatea ne-a dominat familia”, a povestit Hicham Ziyech.

Şansa primită la 14 ani. A debutat într-un meci cu Rapidul

La 14 ani, în 2007, după ce a ascultat sfaturile lui Aziz Doufikar, Hakim Ziyech a ajuns la Heerenveen. Cinci ani a petrecut la juniorii formaţiei olandeze, iar ziua cea mare a venit pe 2 august 2012. Formaţia de pe „Abe Lenstra” primea vizita lui Rapid Bucureşti, într-un meci care se disputa în turul trei preliminar din Europa League. Nu a strălucit, dar şi-a ajutat colegii din prima secundă şi până în minutul 53. Heernveen i-a învins pe giuleşteni, scor 4-0, iar olandezii câştigau un fotbalist de viitor.

După două sezoane petrecute la Heerenveen, Hakim Ziyech a fost transferat de Twente în schimbul a 3.500.000 de euro. După o singură stagiune, mijlocaşul marocan a ajuns căpitanul echipei şi bifa prima selecţie pentru selecţionata africană, debut consemnat în octombrie 2015. Pe 30 august 2016, Ajax Amsterdam anunţa transferul lui Ziyech, după ce „lăncierii” plăteau 11.000.000 de euro. În trei sezoane petrecute la formaţia din Amsterdam, fotbalistul de 26 de ani a bifat 120 de meciuri şi 38 de goluri.

  • 4 goluri a marcat Hakim Ziyech în actualul sezon din Liga Campionilor