Mai revine Bet365 în România? Este o întrebare care stă pe buzele multor români, mai ales că această casă de pariuri era foarte populară la noi în ţară şi mai mult de jumătate dintre cei care obişnuiau să parieze online o făceau la Bet365.

După cum se ştie, în 2015 Bet365 a primit interdicţie de a mai funcţiona pe teritoriul României, dar situaţia este încă destul de neclară, întrucât în 2017 casa de pariuri a câştigat procesul cu ONJN, însă, cum era de aşteptat, ONJN a înaintat recurs şi doar după recurs se va şti exact ce se întâmplă.

Totuși avem alternative de case de pariuri licențiate în România, iar bonusurile sunt pe măsură. Accesează unul din linkurile de mai jos pentru a-ți face cont la una din cele 3 case de pariuri din România și pentru a beneficia de aceste promoții exclusive.

  • Betano – 500 de lei BONUS la prima depunere.
  • Unibet – Pariu fără risc în valoare de 250 de lei.
  • Fortuna – 300 de lei BONUS fără rulaj.

Toate aceste case de pariuri amintite mai sus au bonusuri și mai mari când vine vorba de Casino:

Povestea a început în 2015, când autorităţile române au decis să pună capăt debandadei financiare din secţiunea jocurilor de noroc online, care ani buni au funcţionat fără ca un ban să intre în vistieria statului român, operatorii de jocuri de noroc online neplătind nimic la bugetul de stat. Aşa a fost posibil ca sume foarte mari de bani să iasă din ţară, prejudiciind, în mod evident, statul român de banii care ar fi trebuit să îi primească din autorizaţiile de funcţionare şi din impozitele vărsate. În această categorie au intrat şi trei dintre cei mai des utilizaţi operatori de jocuri online în România, Gamebookers, Bwin şi Bet365.

Bet365 în România a operat ilegal

„Operatorii online, au susţinut că le era imposibil să obţină licenţa în România, însă în toţi aceşti ani, nu a existat nici măcar o întrebare adresată oficial din partea unui operator către autorităţile statului, prin care să se intereseze măcar despre obţinerea unei licenţe sau procesul prin care aceste licenţe puteau fi obţinute, deşi erau prevăzute în lege şi operarea fără licenţă constituia şi atunci ca şi acum infracţiune.” – se precizează în documentele din posesia ONJN, care a declanşat în 2015 operaţiunea de soluţionare a acestei situaţii anormale.

ONJN s-a înfiinţat în 2013 şi a început să facă ordine în reţeaua de funcţionare a caselor de pariuri online. ONJN a trecut la redactarea unui regulament de funcţionare a caselor de pariuri după normele europene şi a chemat o asociaţie care cuprindea principalii mari operatori de pariuri online, inclusiv Bet365 şi numită Remote Gaming Association, pentru a participa la dialog şi a găsi soluţii favorabile pentru ambele părţi. Iniţial, RGA a salutat modul în care România încerca să reglementeze aceste norme privind operatorii de jocuri de noroc pe teritoriul ţării noastre, aliniindu-se la prevederile europene în domeniu.

Obligaţi să plătească despăgubiri statului român

Însă atitudinea cooperantă a caselor de pariuri incluse în RGA s-a schimbat complet când a ieşit legea care obliga toţi operatorii de jocuri de noroc care au activat ilegal în România în perioada 2010-2015, să plătească 20 la sută din profitul brut scos din ţară în această perioadă, pe baza unui audit făcut nu de statul român, ci de un partener extern.

Mai revine Bet365 în România. ONJN i-a interzis în 2015. Însă a pierdut procesul cu Bet365 în iunie 2017
Mai revine Bet365 în România. ONJN i-a interzis în 2015.

Pe 29 mai 2015 legea 214, privind funcţionarea operatorilor de jocuri de noroc pe teritoriul României intră în vigoare şi majoritatea acestora decid să plătească penalităţile în termenul celor 90 de zile prevăzute de lege. Numai Bet365 şi Bwin refuză acest lucru. Decid să facă o plângere la Comisia Europeană, când mai erau doar 30 de zile din termenul admis. Totuşi, cu foarte puţin timp înainte de expirarea datei limită, 10 septembrie, ambele decid să plătească, dar ONJN emite drept de funcţionare numai pentru Bet365, care intra în vigoare, conform legii, doar de la data de 1 a lunii următoare. Ceea ce însemna că în perioada 10-3o septembrie 2015 nu se putea juca la Bet365 pe teritoriul ţării noastre, după care totul intra în normal.

Cu ce a greşit grav Bet365 între 10-30 septembrie 2015

Bet365 nu a luat această măsură, la fel ca şi Bwin şi peste 55.000 de oameni, în final se va dovedi că au fost în jur de 70.000 de jucători, au intrat în panică, pentru că amenzile pentru pariuri ilegale erau de 5000 RON. ONJN a explicat, destul de târziu, că doar 500 dintre cei care au jucat vor primi sancţiuni, întrucât au rulat sume foarte mari de bani. Sesizând oportunitatea Bet365 a promis asistenţă juridică prin avocaţii lor tuturor românilor care urmau să fie sancţionaţi. În speranţa că astfel plângerea lor pe motive de discriminare va fi luată în seamă.

În iunie 2017 Bet365 a câştigat procesul cu ONJN, însă nu a primit decizia de funcţionare, deoarece, cum era de aşteptat, în termen de 15 zile ONJN a făcut recurs. Numai după ce se va şti şi verdictul justiţiei române la recurs atunci vom putea spune cu certitudine că operatorul care acaparase circa 50 la sută dintre pariorii de piaţa din România va putea intra din nou în activitate. S-ar repeta povestea din Bulgaria, unde englezii de la Bet365 au procedat întocmai, adică nu au vrut să plătească din urmă, au fost interzişi, dar justiţia bulgară a anulat decizia şi acum Bet365 este legală la vecinii de la sud.

Bet365 a câştigat în instanţă, dar se aşteaptă recursul

Probabil că şi în România se va ajunge la aceeaşi soluţie, pentru că odată câştigat un proces în instanţa românească iar apoi verdictul iniţial anulat la recurs în mod cert Bet365 va apela la Curtea Europeană de Justiţie, ceea ce ar cădea foarte rău pentru statul român. Aşa încât, chiar dacă nu se spune, cel mai probabil în câteva luni ar trebui să ne aşteptăm să revedem Bet365 revenind pe piaţa operatorilor de jocuri de noroc din România. Ceea ce ar putea apoi duce la un alt proces, deschis de Bwin.