Reguli Poker. Regulamentele jocului clasic de Poker și Texas Holdem

Dacă vrei să înveţi să joci poker, îţi explicăm pas cu pas regulamentul, atât pentru jocul clasic, cu cinci cărţi, cât şi pentru Texas Holdem.

Regulament pentru jocul clasic de poker

Pokerul este unul dintre cele mai populare jocuri de cărţi din lume. Există mai multe variante de poker, dar cel clasic este cel cu cinci cărţi în mână. Acesta se joacă cu un pachet clasic de 52 de cărți, iar ideea este simplă. Mâinile tuturor jucătorilor sunt formate din 5 cărți, iar cea mai bună mână câștigă. Indiferent de jocul de poker, valoara mâinilor de poker rămân aceleaşi. Iată care sunt mâinile de poker, în ordine crescătoare:

 • O pereche – două cărți care au aceeași valoare (ex: AA, 33, JJ)
 • Două perechi – două perechi (ex: AA şi 88, 66 şi 99)
 • Set – trei cărți care au aceeași valoare (ex: 777)
 • Chintă – cinci cărți consecutive de culori diferite (ex: 7, 8, 9, 10, J)
 • Culoare – cinci cărți de aceeași culoare (ex: 2, 5, 8, 10 și Q toate de inimă roșie)
 • Full House – o pereche și trei de-un fel (ex: KKK JJ)
 • Careu – patru cărți care au aceeași valoare (ex: 8888)
 • Chintă de culoare – cinci cărți consecutive de aceeași culoare (ex: 7, 8, 9, 10 și J de inimă neagră)
 • Chintă roială – cărți de la 10 la A de aceeași culoare (10, J, Q, K, A de inimă roșie)

Întotdeauna, la pokerul cu cinci cărţi câştigă mâna cea mai bună. O pereche de 8 este mai bună decât una 6, iar un full house este mai puternic decât o culoare.

Cum se pariază

Va trebui să pui un pariu (ante/blinds) înainte de începerea jocului. Suma va varia în funcție de varianta aleasă și poate fi mai mic sau mai mare, în funcţie de miza aleasă. După ce ai plasat pariul inițial (și tu și ceilalți jucători dacă e cazul) se vor împărți cărțile. Jocul se joacă în sensul acelor de ceasornic. După ce jucătorii se uită la cărțile din mâna lor se va mai paria încă o dată. Dacă după această rundă de pariere rămâne mai mult de un jucător în joc este timpul să alegi ce cărți din mână vrei să păstrezi și ce vrei să schimbi. Poți alege și să nu schimbi nimic dacă vrei. După ce toți jucătorii au terminat de tras cărți se mai face o rundă de pariuri. Din nou, dacă rămâne mai mult de un jucător în joc, se va trece la compararea cărților pentru a vedea cine are cea mai bună mână și câștigă.

Termenii folosiţi în joc

 • Call – Call se folosește atunci când vei paria doar pentru a egala pariurile
 • Raise – Raise este pentru atunci când nu doar că faci un call și egalezi pariul de dinainte, dar acum vei face crește pariul la altă sumă
 • Fold – Fold este pentru a semnala că vrei să renunți la mână și la pariu deoarece nu vrei să mai crești pariul pentru că nu ai cărți destul de bune și nu vrei să riști să pierzi.

Regulament Texas Holdem

În acest moment, cel mai popular joc de poker este Texas Holdem. Principiul este acelaşi ca la jocul cu cinci cărţi, doar că jucătorii vor avea în mână doar două cărţi şi vor forma cea mai bună combinaţie de cinci cărţi cu ajutorul a trei dintre cele cinci cărţi care se vor pune pe masă.

Texas Holdem are patru runde de pariere, cunoscute ca pre-flop, flop, turn şi river. Runda de pariere pre-flop începe imediat după ce toţi jucătorii şi-au primit cărţile proprii, înainte de a fi împărţite cărţi comune; parierea pe flop are loc după împărţirea primelor trei cărţi comune; pe turn după a patra carte comună; iar pe river după a cincea şi ultima carte comună.

La fiecare rundă de pariere, parierea continuă până când fiecare jucător a plătit pariurile făcute sau a dat fold (dacă nu se face niciun bet, runda este completă atunci când fiecare jucător a făcut check). Când este încheiată runda de pariere, începe următoarea rundă de pariere/de împărţire a cărţilor sau mâna este încheiată.

Odată egalat ultimul pariu sau raise al rundei finale de pariere, urmează un showdown; jucătorii activi rămaşi trebuie să-şi arate sau să-şi ‘declare’ mâinile, câştigând cel/cei care are/au mâna cea mai bună.

Recenzii
Pariuri speciale extrem de atractive. Tenisul și baschetul sunt tratate la același nivel cu fotbalul. La fel și tenisul!
Cote foarte bune, peste 100 de selecții la fiecare meci de fotbal. Nu e neapărat pentru cei care pariează pe alte sporturi.