Rentz. Care sunt regulile jocului de rentz

Jocul de rentz este perfect pentru o seară alături de prieteni. Acest joc captivant este destul de complex şi creează competivitate între jucători, ceea ce este perfect. Iată care sunt regulile jocului de rentz!

Regulile jocului de rentz

Rentz este un joc care a apărut în Franţa, la mijlocul secolului XX, apoi a fost preluat pe tot continentul. Acesta este un joc format din mai multe subjocuri, iar fiecare dintre ele dispune de un regulament diferit. Este vorba despre cinci subjocuri negative şi trei pozitive. Fiecare jucător de la masă are dreptul, atunci când îi vine rândul, să aleagă unul dintre ele, atât timp cât nu l-a mai jucat deja. Asta înseamnă că se vor juca un număr de runde de 7 x numărul de jucători. Acest joc durează cel puţin trei ore, aşa că asiguraţi-vă că are toată lumea timp să joace înainte să daţi startul.

Rentz se poate juca în trei, patru, cinci sau şase jucători, cu un pachet standard de cărţi. În acest joc nu există atu. Cel care a făcut cărțile este și cel care începe runda prin punerea unei cărți jos în funcție de subjocul ales. Apoi, pe rând, în sensul acelor de ceasornic, fiecare jucător de la masă este obligat să dea câte o carte cu același simbol ca a primului. Regula despre care vorbim este cea pe care o regăsim și la Whist. Cartea cea mai mare ia mâna respectivă. Dacă niciunul dintre jucători nu are carte cu respectivul simbol, sunt liberi să joace orice altă care din mână. Însă aceasta nu va conta deloc.

Subjocuri negative:

  • Regele de cupă (inimă roșie) – nu trebuie luat regele de cupă (punctaj: – 100 puncte);
  • Dame – nu trebuie luate dame (punctaj: – 25 puncte/damă);
  • Carouri (romburi) – nu trebuie luate carouri (punctaj: – 20 puncte/caroul);
  • Levate (mâini) – nu trebuie luate mâini (punctaj: – 10 puncte/mână);
  • Totale Minus – nu trebuie luate Dame, Carouri, Levate, Regele de cupă; adică toate jocurile negative (punctaj: se obține prin însumarea negativelor luate – atentie – dama de caro are valoare negativă însumată reprezentand și Damă și Caro, adică -45 puncte).

Subjocuri pozitive:

  • Totale plus (opusul subjocului Totale minus) – Trebuie luate Dame, Carouri, Levate, Regele de cupă; adică toate jocurile pozitive (punctaj: se obține prin însumarea pozitivelor luate – atentie – dama de caro are valoare pozitivă însumată reprezentand și Damă și Caro, adică 45 de puncte);
  • 10 de treflă – trebuie să iei 10 de treflă (punctaj: 100 de puncte)
  • Rentz – obiectivul acestui subjoc puțin mai special este de a termina cărțile mână înaintea celorlalți jucători de la masă.

Fiecare jucător trebuie, în măsura în care este posibil, să joace o carte “validă”. Adică să o așeze cu fața în sus pe masa de joc. Prin cărți “valide” înțelegem „cărțile de mijloc”, adică cele 4 dame la 3 jucători, cei 4 valeți la 4 jucători, cei 4 de 10 la 5 jucători, cei 4 de 9 la 6 jucători, precum și cărțile de aceeași culoare și valoare adiacentă celor deja jucate pe masă (le mai zice și cărți învecinate).

Atunci când un jucător nu poate juca deoarece nu are cărți “valide”, acesta va spune pas, iar rândul trece către următorul jucător. Setul de reguli Rentz ca subjoc nu se oprește aici. Cărțile de mijloc jucate se vor pune într-o formație pentru a le acea pe coloana centrală, urmând ca restul cărților de aceeași culoare să se pună de ambele părți pe verticală formând, astfel, o suită. Subjocul continuă până când jucătorii termină cărțile din mână (punctaj: cel care termină ultimul primește 0 puncte, al 2-lea primește 100 de puncte, al 3-lea primește 200 de puncte, al 4-lea va primi 400 puncte și așa mai departe).

Mai există anumite observații speciale în ceea ce priveşte rentz ca subjoc:

  • plasarea unui As îți dă dreptul la o a doua mutare;
  • plasarea cărții cu cea mai mică valoare îl obligă pe următorul să stea o tură;
  • dacă, la început, ai în mână cel puțin patru capete (prin capete înțelegem As și / sau cartea cu cea mai mică valoare) poți refuza jocul.

Atenție! Subjocul se poate refuza de maxim numărul de jucători aflați la masă și implicați în joc. Spre exemplu, la un joc de 4 jucători, cineva poate refuza de 4 ori la rând un subjoc de Rentz, al 5-lea jucându-se obligatoriu chiar dacă are, iarăși, minimum 4 capete. Extrem de important de precizat este faptul că, pentru a condimenta puțin jocul, se poate alege fie la începutul fiecărui subjoc, fie la începutul întregului joc dacă se va juca “neve”. Ce înseamnă asta? Potrivit acestui set de reguli Rentz, pe “neve” înseamnă pe nevăzute. Adică jucătorul poate alege un subjoc fără să își vadă, în prealabil, cărțile de joc din mână. În acest caz, punctajul de la subjocul ales pentru a fi jucat pe neve se va dubla pentru fiecare jucător.

Cum se calculează punctajul la rentz

Rentz se va calcula la fel ca în cazul jocului de Whist, nu înainte de jucarea celor 32 de subjocuri.

  • Locul 1 primește 10 puncte înmulțit cu numărul de jucători;
  • Ultimul loc primește -10 puncte înmulțit cu numărul de jucători;
  • Locurile intermediare primesc puncte în funcție de punctajul cu care au terminat în raport cu primul și ultimul loc clasat.
Recenzii
Aflata in Romania inca din 2016, NetBet este una dintre primele case de pariuri din Romania licentiate dupa noile reglementari.
Pariuri speciale extrem de atractive. Tenisul și baschetul sunt tratate la același nivel cu fotbalul. La fel și tenisul!
Cote foarte bune, peste 100 de selecții la fiecare meci de fotbal. Nu e neapărat pentru cei care pariază pe alte sporturi.