Turcia a reprezentat și pe vremea fostului regim comunist și, mai ales, după Revoluție, un campionat unde jucătorii români au venit în număr mare. Galatasaray este, de departe, clubul unde s-au perindat cei mai mulți români, cu puțin efort putând fi încropită chiar o echipă națională, în frunte cu două nume imense: Gică Hagi și Gică Popescu. Dar și marele rival al leilor Cim Bom, echipa situată în partea asiatică a Istanbulului, Fenerbahce, a incorporat de-a lungul timpului patru români: Ion Nunweiller III, Ilie Datcu, Sabin Ilie și Viorel Moldovan. Iar acum Florin Andone este gata să devină al cincilea român în istoria clubului.

Și nu ar fi singura mutare care o pregătește Fenerbahce made în România. Ionuț Lupescu negociază o funcție în conducerea clubului.

Primii doi au jucat în perioada ceuașistă, Sabin Ilie și Viorel Moldovan în anii 90. De departe, numele care a însemnat foarte mult este cel al lui Viorel Moldovan. Atacantul român a evoluat pe stadionul Sukru Saracoglu în perioada 1998-2000, după ce a plecat de la Coventry. Moldovan nu ar fi vrut Turcia, ci Bundesliga, dar în cele din urmă a acceptat să meargă și să joace împotriva celor doi colegi de la echipa națională, Hagi și Popescu.

Viorel Moldovan – 33 de goluri în 53 de meciuri

La Fenerbahce Viorel Moldovan a fost unul dintre cei mai iubiți jucători și pentru că a fost un adevărat profesionist ca atitudine, presa din Istanbul scriind despre român că este unul pe care în veci nu îl vei găsi nopțile prin cluburi sau alte localuri, așa  cum fac mulți dintre jucătorii străini care vin la Istanbul. Moldovan a marcat 33 de goluri în 53 de meciuri, o rată excelentă, care l-a transformat repede într-unul dintre idoli. Când a plecat în 2000 la FC Nantes, practic mergând de la o echipă de canari la alta de canari, datorită culorii galbene a tricourilor, suporterii lui Fener au protestat vehement la adresa conducerii, pentru faptul că a fost vândut golgeterul.

Sabin Ilie a ajuns la Istanbul în vara anului 1997, după ce impresionase în tricoul Stelei, cu care reușise eventul campionat – Cupă în fața celor de la FC Național. Fratele mai mic al lui Adrian Ilie, care în carieră a trecut și pe la Galatasaray, a ajuns tocmai la marea rivală din Istanbul, impresionată și de jocul și golul marcat de român în meciul direct din cupele europene jucat cu un sezon în urmă. Însă Sabin Ilie a fost o mare decepție. A adunat doar 12 prezențe și a înscris trei goluri, fiind trimis la Kocaelispor, echipa unde a apărat ani de zile Dan Stângaciu, rezerva lui Helmut Duckadam în finala Cupei Campionilor la Sevilla 1986.

Românii care au jucat la Fenerbahce. Sabin Ilie a fost doar o apariție efemeră:; 12 meciuri și 3 goluri
Românii care au jucat la Fenerbahce. Sabin Ilie a fost doar o apariție efemeră:; 12 meciuri și 3 goluri

Nelu Nunweiller a fost primul român la Fenerbahce

Primul român care a ajuns în curtea lui Fenerbahce a fost fostul fundaș central de la Dinamo, Ion Nunweiller III, care a jucat între 1968 și 1970. Nunweiller a fost al 22-lea străin din istoria fotbalului din Turcia. El a fost urmat de portarul Ilie Datcu, 1969-1975, 220 meciuri. Acesta s-a și stabilit în Turcia, primind inclusiv cetățenia, sub nunele de Ilyas Datca. Actualmente are 81 de ani și locuiește în localitatea turcă Bodrum. A lucrat ca antrenor cu portarii și la Beșiktaș, pe vremea când între 2002-2004 antrenor a fost Mircea Lucescu.