Urmările pe Nou Camp după finala Cupei Spaniei pierdută de Barcelona în fața Valenciei sunt destul de dure: nouă jucători sunt pe picior de plecare în această vară din echipa lui Ernesto Valverde și cel puțin trei dintre ei nimeni nu ar fi crezut că s-ar putea despărți la final de sezon de capitala Catalunyei. Președintele Josep Bartomeu a comentat sec după meciul jucat sâmbătă seară, la Sevilla, că vor fi victime în lot și nu puține.

Ce nume mari vor pleca de la Barcelona în această vară

Până una-alta deși teatrul operațiunilor nu a mai fost stadionul Sanchez Pizjuan, ci arena rivalilor de la Betis, Benito Villamarin, orașul Sevilla nu poartă noroc Barcelonei atunci când trebuie să joace cu un trofeu pe masă, dacă ne amintim de finala Cupei Campionilor din 1986, pe care Steaua a câștigat-o după loviturile de departajare.

Cotidianul Sport, unul dintre ziarele de casă ale catalanilor, trece în revistă lista celor care sunt cu valizele pregătite de plecare. Dacă unii jucători era lesne că nu vor mai face purici din vară, cum este cazul portarului olandez Cilessen, cu doar 32 de apariții în trei sezoane, a fundașilor Rafinha, Vermaelen sau Murillo, precum și a atacantului Kevin Prince Boateng și chiar a brazilianului Malcom, care nu s-a mișcat foarte rău, dar are șanse minime să devină titular, alte trei nume sunt de-a dreptul grele pentru echipa lui Ernesto Valverde.

Rakitic are cele mai multe oferte

Cel mai sonor este brazilianul Philippe Coutinho, care este și cel mai scump transfer din istoria clubului catalan. Coutinho a fost o imensă dezamăgire, mai ales în meciurile cheie și concluzia este că este un fotbalist destul de labil psihic și foarte puțin muncitor când se află pe teren. Problema este că prețul lui Coutinho este foarte mare, 120 de milioane de euro și puține cluburi ar risca să ofere atâția bani pentru un jucător care are un mental atât de fragil.

Al doilea, în ordinea importanței, este vicecampionul mondial, croatul Ivan Rakitic, dorit de Inter și de Manchester United. Rakitic a avut un început bun de sezon, dar evoluțiile lui au mers constant în jos și în ultimele meciuri a părut chiar că nu se mai integrează în jocul Barcei. Ori Rakitic e cu gândul la o altă provocare, ori trece printr-o prelungită criză de formă și Barcelona s-ar mulțumi cu o sumă între 45 și 55 de milioane de euro pentru el.

Ultimul pe lista plecărilor surpriză este fundașul central francez Samuel Umitit, considerat de neatins pe postul său la începutul sezonului, stânca neagră de lângă Gerard Pique. O gravă problemă de sănătate l-a trimis pe tușă mai mult de șase luni și Barca l-a cumpărat de la Sevilla pe compatriotul său Clement Lenglet. Și, surpriză, evoluțiile lui Lenglet au fost tot mai bune, iar Samuel Umitit, de la momentul refacerii, a prins doar câteva meciuri, Barca fiind dispusă să îl vândă pentru 50-60 milioane euro.